sixpence

Hvem nu om dage går egentlig med sixpence?

Hvem nu om dage går egentlig med sixpence?

Som du kan se på billedet til denne artikel, så findes der efterhånden mange fortolkninger af den famøse sixpence-hat, så man blandt andet kan kombinere den med en hue, så man kan holde varmen på toppen om vinteren også.

Eller bare bruge den som en del af moden.

For hvor en sixpence før i tiden var noget, som specielt ældre mennesker gik med i mangel af bedre, fordi man skulle have hat på for at være en rigtig mand, og denne hat var billig – deraf navnet – så er den gået hen og blevet et modefænomen.

Sådan begynde det da ellers ikke, for en sixpence var beregnet til arbejderklassen, der kunne have en hat på, mens de knoklede med manuelt arbejde, og de hurtigt kunne tage hatten af og tørre sveden af panden.

Hatten kom ikke i vejen, og det gjorde heller ikke så meget, hvis den blev beskidt, for så kunne den let renses; og den skulle da også helst se lidt beskidt ud, så man lignede en, der tilhørte sammen klasse og ikke var bange for at arbejde og slide i det for at få dagen og vejen til at hænge sammen.

I de senere år er mange mennesker begyndt gå med den hat uanset alder, hvor man kan se folk helt ned til teenage-alderen, der går med dem.

Saglige Kim Larsen har nok også haft en ubevidst finger med i spillet, da han de sidste mange år af sit liv altid blev set, fotograferet og afbilledet med sådan en sixpence på hovedet, så det nok har bredt sig.

Derfor er det gået fra at være noget, som de gamle arbejdere brugte, til at forsvinde og nu dukke op igen, hvor både hipstere, modediktatorere og ganske almindelige mennesker går med dem.

Disse sixpence er da også blevet så udbredte, at man efterhånden kan købe dem mange steder.